Filtrowanie
Promocje
Fikus binnendijkii Alii ⌇ Ficus binnendijkii
Fikus binnendijkii Alii ⌇ Ficus binnendijkii

94,23 GBP

Cena regularna: 105,22 GBP

Najniższa cena: 105,22 GBP
Palma Karłatka niska ⌇ Chamaerops Humilis
Palma Karłatka niska ⌇ Chamaerops Humilis

24,16 GBP

Cena regularna: 28,34 GBP

Najniższa cena: 28,34 GBP
Palma Daktylowiec Kanaryjski  ⌇ Phoenix Canariensis
Palma Daktylowiec Kanaryjski ⌇ Phoenix Canariensis

26,36 GBP

Cena regularna: 28,34 GBP

Najniższa cena: 28,34 GBP
Sansewieria gwinejska Futura Superba ⌇ Sansevieria trifasciata
Sansewieria gwinejska Futura Superba ⌇ Sansevieria trifasciata

6,59 GBP

Cena regularna: 7,67 GBP

Najniższa cena: 7,67 GBP

Przytulne wnętrze restauracji ma nie mniejsze znaczenie niż dania, które są w niej serwowane. Zieleń spełnia wyjątkową rolę w restauracjach. Wspaniale równoważy wystrój i wprowadza harmonię, wyciszając gwar. Kwiaty są też bardzo stylowym i estetycznym elementem aranżacji, wizualnie ożywiają i odświeżają przestrzeń. Sprawdź, jakie rośliny najlepiej sprawdzą się w Twojej restauracji. Wybierz odmiany, które nie tylko przykują uwagę gości, ale też będą wpływać na ich dobre samopoczucie.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Restauracja w otoczeniu roślin

Dobrze przemyślana kompozycja żywej zieleni w restauracji pozwala nie tylko osiągnąć wrażenie elegancji i piękna, ale także wolności, przestrzeni, lekkości oraz odpowiedzialności i profesjonalizmu. Na liście zalet wynikających z otaczania zielenią przestrzeni restauracyjnej nie może zabraknąć jej walorów korzystnych dla naszego samopoczucia i zdrowia. Rośliny bowiem oczyszczają powietrze, usuwają liczne szkodliwe substancje emitowane np. przez meble, wykładziny czy farby. Przebywanie w przestrzeni wypełnionej dużą ilością żywych roślin jest więc relaksujące i poprawia nastrój. W takich warunkach dania z pewnością smakują lepiej.

Kwiaty doniczkowe w lokalu gastronomicznym

Podstawowe pytanie, które się nasuwa, to: jakie powinny być kwiaty w restauracji? Odpowiedź jest prosta. Przede wszystkim zadbane. Większość klientów restauracji nie zwróci uwagi na to, czy przy wejściu stała palma a na barze monstera. Zauważą jednak, że była zaniedbana lub uschnięta, a to może rzutować na powrót gości lub ich brak. Ładna doniczka lub kwietnik, liście bez kurzu, brak suchych łodyg i szkodników - tego w pierwszej kolejności oczekują goście. Odradzamy zatem drobnolistne kwiaty, które trudno utrzymać w nienagannej czystości. Dobierając rośliny do lokalu gastronomicznego w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na warunki, które można im zapewnić. Restauracje często pozbawione są dużej ilości naturalnego światła, a rośliny zdobią rogi sal, specjalnie wydzielone pomieszczenia lub toalety. Warto więc wybrać kwiaty doniczkowe, które nie wymagają dużej ilości światła. W restauracjach idealnie sprawdzają się np. zamiokulkasy mogące rosnąć nawet przy sztucznym oświetleniu w toaletach. W zacienionych strefach uciechą dla oka będą również skrzydłokwiaty, które poza tym, że nie są zbyt kapryśne to pięknie kwitną. Spośród mniejszych roślin ciekawą dekoracją są trzykrotki występujące w wielu odmianach. W restauracyjnym wnętrzu reprezentacyjnie będą wyglądać również alokazje. W przypadku gdy lokal i jego otoczenie dysponuje duża ilością słońca warto postawić rośliny tarasowe, np. palmy i oliwki.

Ogród wertykalny w restauracji

W ciepłe dni z przyjemnością można zjeść lunch czy obiad w restauracyjnym ogródku. Natura jednak może być obecna w lokalu przez cały rok. Doskonałym rozwiązaniem jest modernistyczny i ekologiczny zarazem ogród wertykalny. Zielona ściana wypełniona roślinami pozwala na oczyszczenie powietrza w restauracji i redukcję lotnych zanieczyszczeń, a tym samym sprawia, że przebywanie w takim wnętrzu staje się zdecydowanie zdrowsze. Ogród wertykalny można również skonstruować w formie mobilnej, pozwalającej na przemieszczanie zielonej ściany w zależności od potrzeb.

Jakie rośliny wybrać do ogrodu wertykalnego w restauracji

Największą zagwozdką podczas tworzenia ogrodu wertykalnego w restauracji jest dobór roślin. Można zaaranżować go na dwa sposoby. Pierwszy z nich to zielona ściana o walorach typowo dekoracyjnych. Najlepiej w takiej aranżacji sprawdzą się rośliny takie, jak: epipremnum, skrzydłokwiat, mini dracena czy fikus pnący. Tak naprawdę w tym zakresie możliwości są nieograniczone. Można wykorzystać praktycznie każdą roślinę. Ważne, by gatunek rośliny dopasować do warunków w jakich będzie rosnąć oraz do towarzystwa, którym będzie otoczona. Najlepiej jeśli w bezpośrednim sąsiedztwie znajdą się gatunki o podobnych wymaganiach dotyczących nasłonecznienia, wilgotności i częstotliwości podlewania. Drugim sposobem na ogród wertykalny w restauracji jest wypełnienie jej różnymi gatunkami ziół. Jest to rozwiązanie nie tylko oryginalne i pachnące ale również użytkowe. Najlepszymi ziołami do żywej ściany w restauracji są gatunki: bazylii, rozmaryn, różne odmiany oregano, tymianek, szałwia, wszelkiego rodzaju mięty, grzybowe zioło, pietruszka kędzierzawa.

Metalowe kwietniki do restauracji

Popularnym sposobem na dekorację wnętrza restauracji z jednoczesnym ożywieniem go za pomocą roślin są kwietniki. Stawiając na jakość przy wyborze kwietników do lokalu gastronomicznego warto przejrzeć wolnostojące lub montowane do ściany modele dostępne w naszej ofercie. Metalowe kwietniki wyróżniają się wysoką trwałością, co w przypadku reprezentacyjnego miejsca jest niezwykle istotne.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 54,70 GBP.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl